La CUP-NCG insta al govern a actualitzar un informe del 2013 sobre l’energia eòlica i el seu impacte paisatgístic a Catalunya

El document demana avançar cap a un model de proximitat i que aprofiti els espais antropitzats tal com marca la Llei del Canvi Climàtic, però no inclou cap apartat sobre la eòlica marina

Parc eòlic Serra del Tallat

Els anticapitalistes han aprovat una proposta de resolució on demanen l’actualització de l’informe “Energia eòlica i paisatge. Orientacions per una adequada implementació a Catalunya” elaborat el 2013. En aquesta proposta s’insta al Departament de Territori que es demani l’actualització a l’Observatori del Paisatge de Catalunya perquè el document incorpori un apartat sobre “l’impacte i orientacions al paisatge marí dels parcs eòlics marins a Catalunya”.

El diputat, Dani Cornellà, denuncia que ara mateix el govern “va en la línia contrària d’aquest informe perquè està obrint la porta als oligopolis i fons voltors a gestionar els parcs eòlics” que assegura “només planifiquen i implementen les energies renovables en benefici propi, sense els criteris que marca la pròpia llei del canvi climàtic i en contra el territori”. Per aquest motiu, Cornellà assegura que aquesta proposta posa “un cop més sobre la taula la necessitat que el govern faci un gir cap a les polítiques de transició verdes que havien promès” i els insta a complir amb la Llei del Canvi Climàtic i les orientacions del propi document.

Pels independentistes és imprescindible que el país s’ompli d’energies renovables però amb una planificació feta amb les directrius de la llei:  descentralitzada, democràtica i de proximitat. Per això, proposen projectes com el de les plaques solars a l’Autopista AP-7, les grans vies, ens espais antropitzats, en polígons industrials i en totes les teulades del país, entre altres. Amb aquestes actuacions, asseguren que es podran complir els objectius del 2030 de produir el 50% de l’energia amb renovables sense construir cap macroprojecte que destrossi el territori, afecti negativament a la biodiversitat o no compleixi els crieris de proximitat al lloc de consum.

A més, els independentistes han registrat aquesta setmana una proposta perquè es convoqui el ple monogràfic anual sobre el canvi climàtic, tal i com preveu el decret 16/2019 o la moció de la CUP aprovada el mes de juliol. El diputat, Cornellà, ha demanat al Departament d’Acció Climàtica que “es posi les piles” perquè l’emergència climàtica i les seves conseqüències ha de ser una prioritat pel país i aquest govern només en parla però no s’avança en la línia correcta. 

El govern “va en la línia contrària d’aquest informe perquè està obrint la porta als oligopolis i fons voltors a gestionar els parcs eòlics”